A whiskykóstolás menete

Whiskyt inni bárki tud. A kóstolás azonban jóval több ennél. Hívhatjuk akár, „óvatos ismerkedésnek” is, mivel a whiskykóstolás során fokozatosan tudunk meg egyre többet a kiválasztott italról. Tehát az „ajtóstul a házba” taktika helyett lássunk hogyan zajlik a whisky szakszerű kóstolása. Ha szakértőre bíznád magad, szervezz barátaiddal, vagy családtagjaiddal egy privát whiskykóstolót.

whiskykóstoló

Kellékek:

  • kóstoló pohár (lehetőleg Glencairn, vagy Perfect Dram)
  • víz (forrásvíz, vagy szűrt víz a legjobb)
  • pipetta (a víz adagolásához)
  • nasi (lehetőleg semleges ízű, zabfalat, kenyér, pogácsa)
  • jegyzetfüzet, vagy papír a whiskykóstoláshoz

Hasznos tanácsok:

  • Lehetőleg ne üres hassal kezdjük el a kóstolást, de ne együnk közvetlenül előtte (főleg erős, fűszeres ételt).
  • Függetlenül attól, hogy egyedül, vagy csoportosan kóstolunk, mindig hagyjunk kellő időt az ízek és aromák megtapasztalására. Soha ne siessük el a kóstolót!
  • Egy kóstoló során 5-6 tételnél többet nem érdemes kipróbálni. A túl sok whisky összezavarja az érzékeinket.
  • A kóstoló mennyisége általában 15-20 ml. Nem az a célunk, hogy rendesen berúgjunk, de ha szeretnénk, a kedvenc tételekből repetázhatunk.
  • Érdemes minden tételt külön pohárba tölteni. A „gyorsan ellögybölt” poharakban óhatatlanul is marad egy kevés a korábbi whiskykből, ráadásul egy kóstoló során minden csepp víz jelentős különbséget okozhat az ízek és illatok tekintetében.
  • A kitöltött italokat célszerű először tisztán, azaz víz hozzáadása nélkül megszagolni, és megkóstolni. Később nyugodtan adjunk hozzá – ízléstől függően – néhány csepp vizet a pipetta segíségével. Ennek köszönhetően fokozatosan „előbújnak” az addig elzárt aromák.
  • A whiskyt leginkább szobahőmérsékleten érdemes kóstolni (ja és felejtsd el a jégkockát kérlek).
 

whiskykóstolás

A whiskykóstolás lépései:

  1. FIGYELJÜK MEG A SZÍNÉT. A whisky színe a halványsárgátől egészen a sötévörösig mindenféle lehet függően attól, hogy milyen hordóban (bourbon, sherry a leggyakoribb) és mennyi ideig érlelődött. Gyakori tévhit, hogy az igazán jó whiskyk sötét színűek. Ez természetesen nem igaz, bár a „korosabbak” valóban sötétek általában a hordóban töltött akár több évtizedtől.

  2. FORGASSUK MEG A POHÁRBAN. Ha kicsit „körbeforgatjuk” az italt, látni fogjuk a kis lefolyásokat a pohár falán. Ezek az úgynevezett „lábak”. Minél lassabban folyik le az ital, annál testesebb.

  3. SZAGOLJUK MEG. Az orrunkat dugjuk a pohár pereme fölé kicsivel és enyhén szippantsunk bele. Ha túlzottan belenyomjuk az orrunkat a pohárba, vagy túl erősen szagoljuk meg, az alkohol csípős illatát fogjuk főként érezni, ami nem túl kellemes élmény.

  4. KORTYOLJUNK BELE. Először csak egy keveset vegyél a szádba, hogy pont ellepje a nyelved. Jól forgasd meg, járja át az egész szájüreged, majd nyeld le. Próbáld meghatározni, hogy milyen ízeket érzel. Ha van nálad whisky ízkerék az segíthet a különböző aromák meghatározásában.

  5. TEST és LECSENGÉS. Az ízek után érezni fogjuk a whisky „testességét” is. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy mennyire erőteljes az ital jelenléte a szánkban. Lehet könnyed, vagy nehézkes. A lecsengés pedig azt jelenti, hogy milyennek érezzük a whiskyt a lenyelés után.  Vajon röviden tart, vagy hosszan? Olajos, fűszeres, gyümölcsös vagy fűszeres? Némi gyakorlás után egyre könnyebben fog neked is menni a dolog.

+ 1 A VÍZ. Extra lépésként a kóstolási folyamatot megismételhetjük egy kevés (pár csepp! használj pipettát) víz hozzáadását követően. Az illat- és ízanyagok gyakran az alkohol „fogságába esnek”, és a víz segít kiszabadítani ezeket. Ne félj hát használni, sőt! Ha először próbálsz ki egy új whiskyt, könnyen kiderülhet, hogy neked egy kis vízzel jön be igazán. Ha nagyon alapos akarsz lenni, a víz hozzáadását akár addig folytathatod, amíg 1:1 arányban lesz a whiskyvel.

A végére pedig a legfontosabb tudnivaló: 

Élvezzük a whiskykóstolást! 

Sláinte! (Egészségünkre!)

Whiskykortyoló