Whiskyt inni bárki tud. A kóstolás azonban jóval több ennél. Hívhatjuk akár, „óvatos ismerkedésnek” is, mivel a whiskykóstolás során fokozatosan tudunk meg egyre többet a kiválasztott italról. Tehát az „ajtóstul a házba” taktika helyett lássunk hogyan zajlik a whisky szakszerű kóstolása. Ha szakértőre bíznád magad, szervezz barátaiddal, vagy családtagjaiddal egy privát whiskykóstolót.
FIGYELJÜK MEG A SZÍNÉT. A whisky színe a halványsárgátől egészen a sötévörösig mindenféle lehet függően attól, hogy milyen hordóban (bourbon, sherry a leggyakoribb) és mennyi ideig érlelődött. Gyakori tévhit, hogy az igazán jó whiskyk sötét színűek. Ez természetesen nem igaz, bár a „korosabbak” valóban sötétek általában a hordóban töltött akár több évtizedtől.
FORGASSUK MEG A POHÁRBAN. Ha kicsit „körbeforgatjuk” az italt, látni fogjuk a kis lefolyásokat a pohár falán. Ezek az úgynevezett „lábak”. Minél lassabban folyik le az ital, annál testesebb.
SZAGOLJUK MEG. Az orrunkat dugjuk a pohár pereme fölé kicsivel és enyhén szippantsunk bele. Ha túlzottan belenyomjuk az orrunkat a pohárba, vagy túl erősen szagoljuk meg, az alkohol csípős illatát fogjuk főként érezni, ami nem túl kellemes élmény.
KORTYOLJUNK BELE. Először csak egy keveset vegyél a szádba, hogy pont ellepje a nyelved. Jól forgasd meg, járja át az egész szájüreged, majd nyeld le. Próbáld meghatározni, hogy milyen ízeket érzel. Ha van nálad whisky ízkerék az segíthet a különböző aromák meghatározásában.
+ 1 A VÍZ. Extra lépésként a kóstolási folyamatot megismételhetjük egy kevés (pár csepp! használj pipettát) víz hozzáadását követően. Az illat- és ízanyagok gyakran az alkohol „fogságába esnek”, és a víz segít kiszabadítani ezeket. Ne félj hát használni, sőt! Ha először próbálsz ki egy új whiskyt, könnyen kiderülhet, hogy neked egy kis vízzel jön be igazán. Ha nagyon alapos akarsz lenni, a víz hozzáadását akár addig folytathatod, amíg 1:1 arányban lesz a whiskyvel.
A végére pedig a legfontosabb tudnivaló:
Sláinte! (Egészségünkre!)